Sprehod po ulicah Greenwicha v New Yorku
New York,  POPOTNIŠKI UTRINKI

Potovanje v New York, mesto utripajočih luči

Preteklo jesen so se ZDA končno uvrstile na moj potovalni seznam – obiskala sem slavni New York. Letalske karte sem kupila štiri mesece prej, ko mi je nekega večera prijateljica pisala, da je našla res ugodne karte in me vprašala, če bi šla z njo. Odločitev je bila sprejeta takoj – živi se le enkrat. Še isti večer sva že imeli nove letalske vozovnice.

Torej, kaj vse početi v New Yorku? Obljubim lahko le eno – dolgčas ti ne bo.

Poišči znane dogodke in prireditve

V New York sem prispela večer pred slavno nočjo čarovnic, zato sem v vasi Greenwich lahko spremljala številne s pajčevinami, bučami in strašljivimi lutkami okrašene hiše – v tem mestu namreč jemljejo slavni »Halloween« smrtno resno. Zvečer je potekala tudi več kot eno uro trajajoča parada v Greenwich Village, kjer so številne izvirne maske peš in na okrašenih vozovih prečkale newyorške ulice ob spremljavi glasbe.

Drugi odmevajoč dogodek pa je bil zagotovo newyorški maraton, ki ga vsako leto obiščejo ljudje z vsega sveta. Ker je toliko prijavljenih, tekmovalce kar izžrebajo, zato moraš imeti tudi veliko srečo, da si lahko del te največje tekaške prireditve. Četudi ne sodeluješ, pa je svojevrstno doživetje tudi spodbujanje številnih tekačev, ki se podajo na tek v Brooklynu in prečkajo ciljno črto v Central parku.

Nasvet: Če si želiš ogledati parado za noč čarovnic iz prve vrste, pridi vsaj eno uro pred začetkom prireditve. Lahko pa se prijaviš, se našemiš in postaneš njen del.

Zanimivost: Med svojim potovanjem v New Yorku sem srečala 3 pare Slovencev – prvo vprašanje, ki so mi ga postavili je vedno bilo: Si tudi ti prišla teči na newyorški maraton? Vsi so namreč prišli prav s tem namenom.

Postani ljubitelj umetnosti

New York je prava poslastica za ljubitelje umetnosti, saj postreže s številnimi muzeji. Najbolj znani so zagotovo Metropolitanski muzej ali MET, MOMA, muzej moderne umetnosti, ter prirodoslovni muzej, ki sem jih obiskala tudi sama. Iskreno lahko v vsakem izmed njih preživiš tudi cel dan, saj so naravnost ogromni. Ker pa je bil moj potovalni načrt zajemal še nekatere druge stvari, sem si za vsakega izmed njih vzela okoli tri ure.

MOMA (Museum of Modern Art), New York

Nasvet: Če želiš prihraniti, se lahko v muzej MOMA odpraviš v petek zvečer (od 17:30 do 21. ure). Tak načrt sem imela tudi sama, vendar me je neskončna kolona, ki se je vila skozi dve ulici hitro odvrnila, zato sem se raje tja odpravila naslednje jutro takoj ob odprtju, ko sem lahko v miru občudovala umetnine.

Kaj boš v muzejih videl? Od Dalijeve najbolj znane slike, Vztrajnost spomina, Picassovih Avignonskih gospodičen, do slavnega Van Goghovega avtoportreta in Zvezdnate noči ter krajinskih slik Moneta.

Oglej si predstavo na Broadwayu

Še eno doživetje, ki ga ne smeš izpustiti je zagotovo ogled muzikala na Broadwayu. Sama sem si izbrala Moulin Rouge, ker me je navdušil že sam film, muzikal pa je doživel premiero nekaj mesecev pred mojim potovanjem v New York. Za vstopnico sem odštela okvirno 180 €, najnižje cene vstopnic pa so se začele pri 150 € na osebo in končale pri 350 €. A lahko rečem, da je predstava definitivno vredna vsakega evra – obstaja razlog, zakaj pravijo, da so najboljši muzikali prav na Broadwayu. Vrhunsko petje in plesanje, ki ga spremlja še izpopolnjena scena, so me pustili odprtih ust – definitivno najboljši muzikal v mojem življenju, ki se niti približno ne more primerjati z ničemer, kar si lahko ogledaš v Sloveniji.

Moulin Rouge, muzikal na Broadwayu

Kdaj kupiti vstopnico? Sama sem kupila vstopnico prek spleta (na Ticket Masterju) že pet mesecev vnaprej, kar se je izkazalo za dobro odločitev, saj teden dni pred predstavo ni bilo več na voljo vstopnic, z izjemo nekaj najdražjih sedežev. Če kupiš karto vnaprej, imaš več možnosti, da dobiš dober sedež v izbrani kategoriji. Je pa seveda odvisno tudi od predstave, ki si jo želiš ogledati – za muzikale, ki so že dolgo na sporedu, dobiš tudi na dan predstave kakšen zadnji sedež po dokaj ugodni ceni.

Nasvet: V primeru, da imaš že kupljeno vstopnico, je priporočljivo priti vsaj pol ure prej, v primeru pa, da jo moraš še prevzeti, pa 45 minut prej, saj se pred vrati že veliko prej začnejo vrste navdušenih gledalcev.

Doživi vrtoglave razglede

Če želiš doživeti razglede z višine na celoten New York, se odpravi na Top of the Rock, ki je del Rockefeller centra, ali na Empire State Building, za katerega si verjetno že slišal iz številnih serij ali filmov. Na prvega sem se odpravila malo pred sončnim zahodom ter si imela priložnost ogledati tako dnevni kot tudi nočni razgled na New York, kar je bila čudovita izkušnja. Slaba stran je bila to, da je ta čas najpopularnejši za obisk, zato te na vrhu pričaka ogromna gneča zaradi katere komajda prideš do najboljših razglednih točk. Na Empire State Building pa sem se odpravila v dopoldanskih urah, ko je bilo ljudi veliko manj, zato sem se lahko lažje naužila razgleda. Kateri mi je bil ljubši? Težko rečem – naslednjič bi se verjetno odločila le za vzpon na Top of the Rock, vendar v zgodnjih jutranjih urah.

Razgled na Top of the Rock

Nasvet: V primeru, da se odpraviš na Top of the Rock, je nujno potrebna predhodna rezervacija vozovnice za izbran dan in uro, medtem ko za Empire State Building ni potrebe. Za obisk obeh pa potrebuješ kar nekaj časa, saj te pot do vrha vodi skozi krajši muzej, pregled vseh stvari iz nahrbtnika ali torbice in priložnosti za fotografiranje, preden vstopiš v dvigalo, ki te popelje do vrha. Četudi se usmeriš direktno proti vrhu, vseeno vzame vsaj 20 minut.

Nakupuj do onemoglosti

… ali pa tudi ne. Dejstvo je, da moraš ob načrtovanju potovanja v New York, načrtovati tudi budget za nakupovanje. Tam najdeš ogromno trgovin, ki jih pri nas ni, ali trgovin z mnogo nižjimi cenami ter številne outlete, ki so zagotovo razlog, da še hitreje izprazniš svojo denarnico.

Apple Store, 5th Avenue

Kje nakupovati? Eden najbolj znanih outletov je veriga trgovin Century 21, ki ponujajo številne dražje znamke po nižjih cenah, in jih najdeš po celem New Yorku. Posebno doživetje je tudi obisk trgovine Apple na 5th Avenue, ki je odprta 24 ur dnevno, prostori pa so vedno polni ljudi, ki kupujejo številne najnovejše naprave.

Nasvet: Svetujem ti, da se pred obiskom trgovin v New Yorku najprej zapelješ v Jersey Gardens, nakupovalni outlet center v Jerseyu, ki je le pol ure vožnje z avtobusom in kjer brez težav lahko preživiš cel dan. Tukaj so cene še veliko nižje, hkrati pa so obleke celo neobdavčene za razliko od samega New Yorka.

Bodi odgovoren potrošnik. V New Yorku te hitro zanese in kar naenkrat se vrečke v tvojih rokah kar množijo. Moj nasvet (ki pa se ga sama mogoče nisem najbolje držala) je, da dvakrat premisli, ali stvar res rabiš in ne nakupuj nepotrebnih stvari.

Odpravi se v bolj oddaljene dele

En dan izkoristi, da se odpraviš po slavnem Brooklynskem mostu v Brooklyn, kjer poišči sosesko DUMBO. Naredi tradicionalno fotografijo, nato pa se odpravi v notranjo odprto kuhinjo Time out in si privošči kosilo – izbiraš lahko med številnimi mednarodnimi jedmi. Nato se povzpni še v najvišje nadstropje, kjer te bo pričakal čudovit razgled.

Brooklyn bridge, New York

Ko pa naslednjič potrebuješ predah od vrtoglavih stolnic Manhattna in betonske džungle, se z metrojem zapelji na Coney Island, ki je oddaljen okvirno eno uro. Čeprav je bil slavni zabaviščni park, ki se tam nahaja, ob mojem obisku zaprt, lahko še vedno doživiš sproščujoč sprehod ob razgledu na mivkasto plažo in morje.

Coney Island, New York

Čas za potovanje, ki se je začelo konec oktobra in je trajalo še začetek novembra, se je izkazalo za idealno. Doživeli sva namreč tako jesensko vzdušje z nočjo čarovnic, kot tudi predbožično – v tem času so bila namreč postavljena tudi znana drsališča pred Rockefeller centrom, v Central parku ter v Bryant parku skupaj z božičnimi stojnicami, Starbucks pa je celo spremenil svojo sezonsko ponudbo in »Pumpkin spice latte« nadomestil z božično »Mint Mocho«.

Times Square, New York

V New Yorku sva s prijateljico skupaj preživeli 10 dni, kar nama je omogočalo, da sva si brez hitenja ogledali vse najbolj znane znamenitosti in dele mesta ter si obenem vzeli čas tudi za uživanje. O tem, kaj vse sva tam doživeli in si ogledali, bi lahko napisala še enkrat toliko, vendar bom to raje prihranila še za kakšnega izmed naslednjih zapisov.

Naj zaključim s tem – če ga bom ponovno obiskala, bom takrat s seznama izpustila glavne turistične znamenitosti, ter si vzela več časa za sama doživetja, ki jih v New Yorku nikoli ne zmanjka.

Oglej si tudi moja doživetja v New Yorku združena v kratkem videu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja