Kolumne

Novoletne zaobljube malo drugače

Novo leto, nove priložnosti. Pa res? Zdi se, da so novoletne zaobljube že malo »prežvečene«, zato je čas, da se jih letos lotimo nekoliko drugače.

Pisanje mojih prvih novoletnih zaobljub seže daleč v gimnazijo ali celo osnovno šolo. Takrat so bile te sestavljene iz trditev nanašajočih se predvsem na zunanje dejavnike, ki naj bi se spremenili v prihajajočem letu, in na katere nisem imela neposrednega vpliva. Do faksa sem že ugotovila, da snovanje tovrstnih trditev nima smisla, zato sem se jih lotila malce drugače in se osredotočila predvsem nase in na to, kako se moram spremeniti, da bo moje življenje lažje. A tudi to se ni izkazalo za pretirano učinkovito.

Če sem iskrena sama do sebe, ne vem, če sem izpolnila prav veliko svojih novoletnih zaobljub. Tudi tukaj je prevladala ena izmed mojih karakteristik – zelo hitro se navdušim nad novimi stvarmi, vendar le redko pri njih vztrajam. Razlogov za to je več – včasih čas pove, da neka aktivnost le ni tako zanimiva ali jo hitro zamenjam za drugo dejavnost.

Pred kratkim sem poslušala enega izmed podcastov ravno na temo novoletnih zaobljub. Med drugim je bilo govora tudi o tem, da si ljudje za novo leto zadajo predvsem, da bodo bolj redno telovadili. Ko pogledaš v fitnese prvi teden januarja, so ti polni. Ko ponovno pogledaš konec januarja, je ljudi že polovico manj. V februarju pa ostanejo le tisti najbolj vztrajni in ta procent se že veliko bolj približa ničli. Je potem sploh vredno vsako leto znova pisati novoletne zaobljube, če vemo, da se jih ne bomo držali?

Iz tega razloga sem se letos odločila, da zaobljube, ki se začenjajo z »več bom …« ali »bolj bom …«, spremenim v neke vrste doživetja. Dvanajst mesecev, dvanajst doživetij. Pri tem ni pravila, da gre za enkratna doživetja. Če me bodo dovolj prevzela, lahko postanejo stalnica v mojem življenju, v nasprotnem primeru pa gredo na listo stvari, ki sem jih vsaj poskusila. Cilj je predvsem, da stopim iz svoje cone udobja, in naredim korak naprej.


1. JANUAR JE ZA ŠPORTNE ZAČETKE

V zadnji polovici leta 2019 sem zaradi hujše poškodbe gležnja šport praktično opustila – za dober mesec dni je domači kavč postal moj najboljši prijatelj. Zato bom januar izkoristila, da se bom ponovno vpisala na ples, ki je že v preteklosti eden izmed mojih hobijev in tedenskih aktivnosti.

2. FEBRUAR JE ZA VIKEND BREZ TELEFONA

Odvisnost od tehnologije je v današnjem času resen problem in tudi sama vedno, ko imam minuto časa, s prstom drsim po družbenih omrežjih. Izziv, ki si ga bom postavila v februarju, je zato vikend brez dostopa do družbenih omrežij. Pa da vidimo, če zdržim.

3. MAREC JE ZA KUHANJE

Priznam, da le redko kuham – ko pa le pride priložnost, si za to ne vzamem prav veliko časa, hkrati pa sem daleč od eksperta. Zato se bom v marcu vpisala na kuharski tečaj in vnesla malo ljubezni v to, da si bom tudi večkrat sama pripravila okusno kosilo.

4. APRIL JE ZA ODKRIVANJE NOVIH KRAJEV

V Sloveniji se nahaja kar precej krajev, ki jih še nikoli nisem obiskala. Eden precej visoko na seznamu je slavna Logarska dolina, ki je – verjameš ali ne – še nikoli nisem obiskala. April je mesec, ko si jo želim prekolesariti.

5. MAJ JE ZA ADRENALINSKA DOŽIVETJA

Priznam, da sem ljubiteljica adrenalinskih doživetij, predvsem z veseljem preizkusim vse malce strašljive naprave v zabaviščnih parkih, zato je letošnji maj čas za nova. Že dolgo časa si želim poskusiti bungee jumping z mostu v Solkanu, čeprav priznam, da se mi malo zatresejo kolena ob sami misli. Druga alternativa, ki pa je sicer veliko manj strašljiva, je zip-line na planiški velikanki.

6. JUNIJ JE ZA NOVA POTOVANJA

Doživetje za junij sem si delno že začrtala – prvič v življenju bom namreč obiskala Ferske otoke, ki se ponašajo s svojo čudovito naravo, hkrati pa bom imela priložnost izkusiti polarni dan. V tistem času bo sonce namreč vzšlo že med 3. in 4. uro zjutraj, zašlo pa malo pred polnočjo.

7. JULIJ JE ČAS ZA MORSKI ODDIH

Brez morja si poletja skoraj ne predstavljam. Mogoče se sprašuješ, zakaj moram takšno stvar sploh dati na seznam, a včasih ni treba le čakati na pravo priložnost, ampak jo ustvariti sam, ali jo začeti načrtovati že vnaprej.

8. AVGUST JE ČAS ZAME

Ta mesec bom doživetje pustila malce nedefinirano – važno je le, da si bom vzela čas zase. Pa naj bo razvajanje v toplicah, masaža, glamping v naravi, gledanje noči utrinkov, branje ali daljši sprehodi.

9. SEPTEMBER JE ZA ODKRIVANJE NOVIH JEZER

Že lansko leto sem zamudila priložnost obiskati Triglavski narodni park, zato je na seznamu v letošnjem septembru. Alternativa pa je obisk Krnskega jezera, ki naj bi bil prav tako čudovit.

10. OKTOBER JE ČAS ZA KULTURO

Včasih si največ časa za kulturo vzamem predvsem na potovanjih. Ker je to napačno in bi morala to večkrat storiti tudi doma, se bom v oktobru odpravila na ogled vsaj ene predstave ter obiskala vsaj en muzej.

11. NOVEMBER JE ČAS ZA UČENJE

Čeprav sem izpiti že davno zaključila, ni učenja nikoli konec. November bom izkoristila za vpis na nov tečaj – tečaj risanja ali slikanja, fotografski tečaj ali katerega izmed spletnih tečajev. Pri tem je pomembno dejstvo, da bom tečaj tudi zaključila.

12. DECEMBER JE ZA OBISK ADVENTNEGA SEJMA

Kot »piko na i« za zaključek decembra, bom obiskala enega izmed adventnih sejmov. Lahko bi rekli »mala malica«, a glede na letošnji preveč pester konec leta, ko mi to ni uspelo – je 2020 definitivno čas, ko bom to spremenila.


Mogoče pa je čar novoletnih zaobljub to, da ko jih zapišeš na list papirja in jih deliš s svetom, postanejo resnične. Iz tega razloga jih nocoj s tabo delim tudi jaz. Naj bodo zaobljube tiste, ki te spodbudijo, da greš iz svoje kože in poskusiš nekaj novega – živi se samo enkrat.

Kakšen pa je tvoj seznam doživetij za leto 2020?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja