Kanjon Studlagil, Islandija
Islandija,  POPOTNIŠKI UTRINKI

Islandija: Top 6 doživetij v deželi ledu in ognja

Že kar nekaj let je bila na mojem potovalnem seznamu Islandija predvsem zaradi svojih naravnih lepot, a ni nikoli prej ni prišla na vrsto – vse do poletja 2021. Takrat sem se odločila, da leto in pol dolgo obdobje brez potovanj zaradi epidemije Covid-19 prekinem v stilu in vroče poletje zamenjam za malce hladnejše temperature. Dodatni razlogi za obisk ravno v tem času pa so bili bruhajoč vulkan Geldingadalir, ki si ga je bilo mogoče ogledati v živo, neskončno dolgi poletni dnevi skoraj brez noči ter boljše epidemične razmere in manjše število turistov zaradi strožjih pogojev za vstop v državo (možnost vstopa brez karantene le za cepljene).

Lahko rečem, da je bila odločitev prava in je Islandija presegla vsa moja pričakovanja. Te zanima, zakaj? V nadaljevanju predstavljam top 6 doživetij, ki sem jih izkusila med 14-dnevnim potovanjem na Islandijo julija 2021 s potovalno agencijo Shappa, in jih tudi ti ne smeš izpustiti.

1. 4-dnevni treking od Landmannalaugarja do Thórsmörka

Če pomislim, da sem bila v dvomih, ali se odpraviti na to potovanje ravno zaradi trekinga, se sedaj tolčem po glavi, saj se je na koncu izkazal za eno izmed najlepših doživetij. Gre za 55 km dolgo pot, ki vključuje tudi hojo po snegu, vulkanskem pesku in prečkanje rek po vodi, hkrati pa odpira razgled na ledenike, termalne vrelce, vulkane in jezera. Treking je primeren tudi za manj izkušene pohodnike – v primeru, da se ga odločiš prehoditi v 4 dneh, je hoje za okoli 5-6 ur dnevno, pri čemer ne gre za premagovanje hujših višinskih razlik. Je pa nujna primerna oprema, ki vključuje dobre nepremočljive pohodne čevlje in topla oblačila.

Treking od Landmannalaugarja do Thorsmorka
Začetek poti malo naprej od Landmannalaugarja

Prenočiš lahko v kočah ob predhodni rezervaciji (več mesecev vnaprej zaradi velike zasedenosti in omejenih kapacitet) ali šotoriš v kampih. V primeru, da se na treking odpraviš z organizirano skupino, toplo priporočam tudi najem džipa z voznikom, ki bo poskrbel za prevoz vse prtljage, vključno z vodo in hrano do izbranih namestitev – zveni bolje, kot nositi vse to na svojih hrbtih, kajne?

Treking od Landmannalaugarja do Thorsmorka
Na poti od Landmannalaugarja do Thórsmörka

Najboljši čas za treking od Landmannalaugarja do Thórsmörka je od sredine junija do sredine septembra, ko so dnevi dolgi in toplejši. V preostalih mesecih je zaradi slabega vremena in hladnejših temperatur ta podvig mnogo zahtevnejši in potencialno nevaren – nekatere poti lahko postanejo skorajda neprehodne, hkrati pa so koče v tem času zaprte.

Treking od Landmannalaugarja do Thorsmorka
Topljenje snega in ledu na poti od Landmannalaugarja do Thórsmörka

2. Raziskovanje kanjona Stuðlagil 

Ali verjameš, da so kanjon Stuðlagil, ki se nahaja na severovzhodu države, odkrili šele leta 2016? Seveda je obstajal že pred tem, a se je nahajal pod vodno gladino, zato je postala ena izmed najbolj znanih turističnih atrakcij šele v zadnjih letih. Gre za kanjon z mogočnimi stolpičnimi bazaltnimi formacijami, med katerimi teče ledeniška reka Jökla, in si ga je mogoče ogledati z dveh strani. Priporočam ogled z vzhodne strani, ki ponuja čudovite razglede tako od zgoraj, kot tudi od spodaj, saj se je mogoče spustiti do vznožja. Kanjon je lahko dosegljiv s polurno hojo od parkirišča.

Kanjon Studlagil
Čudoviti kanjon Stuðlagil

3. Občudovanje mogočnega slapu Goðafoss

Ali veš, da ima Islandija več kot 10.000 slapov, vendar je poimenovanih le nekaj več kot 200? Že med samo vožnjo po tej državi lahko vseskozi občuduješ številne slapove, a kar nekaj je takšnih, ki so vredni, da si jih oglaš od bližje. Eden izmed njih je mogočni slap Goðafoss (v prevodu “božji slap”) na severu Islandije, ki je širok 30 metrov, spušča pa se 12 metrov v globino. Ne gre za največji ali najbolj znan slap, a mene je najbolj očaral od vseh.

Slap Godafoss
Pogled na mogočni slap Goðafoss

4. Plovba po ledeniški laguni Jökulsárlón

Da si ogledaš mogočne skulpture ledu, ki plavajo na vodi, ni potrebno odpotovati do Antarktike, pač pa tako doživetje ponuja tudi Islandija. Najgloblja laguna po imenu Jökulsárlón se nahaja na jugovzhodu države in je enostavno dostopna, saj se nahaja poleg glavne ceste. Priporočam, da se vkrcaš na enega izmed čolnov oz. manjših ladij, ki omogočajo plovbo med mogočnimi skulpturami, v vodi pa boš lahko našel tudi kakšnega tjulnja. 

Plovba po ledeniški laguni Jökulsárlón

5. Ogled bruhajočega vulkana Geldingadalir

Najboljše doživetje, ki sem ga opisala tudi v ločenem zapisu, je bil vsekakor nočni obisk bruhajočega vulkana Geldingadalir, ki je začel bruhati 19. marca 2021 in si ga je bilo mogoče z obilico sreče ogledati tudi še v času našega potovanja. Ko na lastne oči vidiš curke lave, ki špricajo visoko v zrak, in nato svojo pot nadaljujejo po vzpetini navzdol, šele spoznaš pravo mogočnost narave in dejstva, da nobena umetno narejena turistična atrakcija ne more konkurirati temu.

Pogled na bruhajoč vulkan Geldigadalir
Bruhajoč vulkan Geldingadalir

Opomba: Vulkan je nehal bruhati septembra 2021, vendar je kljub temu še vedno mogoče od blizu videti območje strjene lave.

6. Kopanje v vročih termalnih vrelcih

Pomembno je vedeti, da je islandsko poletje drugačno od našega – povprečne temperature tudi v najtoplejših mesecih so v povprečju med 10 in 13°C, pri čemer ne smemo pozabiti, da je ta dežela tudi dokaj vetrovna. Ravno zato je namakanje v vročih geotermalnih vrelcih, ki imajo okoli 40°C, edinstvena izkušnja in je odlična ideja tudi ob deževnem vremenu. Najbolj znana je turistično priljubljena Modra laguna (angl. Blue lagoon), a v resnici ima Islandija še kup drugih. Mi smo se imeli priložnost namakati še v vrelcih Hoffel in Hveravellir.

Kopanje v vrelcu Hveravelir
Kopanje v vrelcu Hveravelir