Kolumne

5 stvari, ki se jih lahko naučimo v času koronavirusa

V času, ko smo bombardirani s številnimi novicami o koronavirusu ter so družbeni mediji polni takšnih in drugačnih mnenj posameznikov in slik o pomanjkanju WC papirja, nastopi trenutek, ko se moramo vprašati – česa se lahko naučimo v času koronavirusa?

1. Biti sami s sabo

Priznam, da nimam težav biti sama s seboj in znam pri tem prav uživati. Ampak poznam številne ljudi, ki jim je to težko in so se že prej v takšni situaciji počutili malce izgubljeno. A to, da znaš biti sam s sabo, je ena najpomembnejših življenjskih lekcij, ki se je moraš naučiti. Je odličen način, da se o sebi naučiš nove stvari – kaj imaš rad, kako reagiraš v določenih situacijah ter kako se z njimi soočiš. Razumljivo je, da pogrešaš družbo in redne dnevne izhode, a izkoristi trenutno situacijo za spoznavanje dejstva, da se imaš lahko super tudi sam.

2. Potovanja niso samoumevna

»Letos bi želel obiskati vsaj dve ali tri nove destinacije,« je bila pogosto slišati izjava številnih ljudi, vključno z mano. Če so bila še 20 let nazaj potovanja nekaj, kar so si lahko privoščili le redki, so v zadnjih letih postala del življenja vse več ljudi. Se še spomniš, kako je bilo prvič, ko si letel z letalom in navdušeno gledal skozi okno, ali ko si prvič stopil na novo destinacijo? Ker so potovanja postala nekaj tako običajnega, je to vznemirjenje počasi izginilo in zdi se, da smo včasih pozabili zares doživeti destinacijo, ampak raje delali številne slike za objavo na družbenih omrežjih. Sedaj smo se znašli v obdobju, ko so nam bila potovanja začasno odvzeta, in le s previdnostjo sanjarimo o novih. Ravno zato je napočil čas, da se jih ponovno naučimo ceniti. Ko bo vsega tega konec, verjamem, da nas bo večina doživljala potovanja drugače.

3. Si vzeti izgubljen čas

Si že kdaj rekel: »Če bi imel več časa, bi …«? Še pred manj kot letom dni sem pisala zapis, kam je izginil. Sedaj se lahko vsi ugriznemo v jezik, saj nam je bil dan ravno ta izgubljeni čas, ki ga nikoli nismo imeli dovolj. Seveda z omejitvami, ki narekujejo njegovo koriščenje v varnem zavetju našega doma. A tudi tukaj se nam vseeno ponujajo številne priložnosti. Je bila tvoja želja več brati? Si več časa vzeti za šport? Nadgraditi svoje umetniške spodobnosti? Imeti več časa za prijatelje? S knjižne police vzemi že predolgo zaprašeno knjigo, na internetu poišči eno izmed številnih brezplačnih vadb, iz predala povleci barvice ter organiziraj virtualno kavo s prijatelji. Brez izgovorov.

4. Pomembno je ohranjati stike

Vsak človek potrebuje stik z drugimi ljudmi. Še nedolgo nazaj smo ga imeli – pa čeprav bežnega – z več 10 ljudmi dnevno. Trobljenje drugim na poti v službo, skupinski sestanki in kosila s sodelavci, pivo s prijatelji in večeri z družino. Sedaj smo bili primorani to številko zmanjšati na skorajda nič. Normalno je, da v tem času to začnemo pogrešati, zato je pomembno, da si tudi sedaj vzamemo čas za druge. Za virtualno kavo s prijatelji in ohranjanje stika z družino. Sama priznam, da to redno počnem, saj mi daje občutek, da so bližje, me pomirja, da so v redu, ter mi v času #ostanidoma ne daje občutka osamljenosti. Verjamem, da ko bo vsega tega enkrat konec, se bo spremenil tudi naš odnos – ne bo več izgovorov za tisto pijačo, za katero se s prijateljem dogovarjata že nekaj tednov. Bližnji bodo na prvem mestu.

5. Premostiti izzive – skupaj

Spet drugi izzivi so lahko, da veliko več časa preživljaš s partnerjem ali ožjo družino, če živite v istem stanovanju. Nekateri pravijo, da se bo v tem obdobju pokazala trdnost zveze, ko ima moški manj možnosti, da morebitnemu konfliktu ubeži na fitnes ali na pivo s prijatelji. Da so si pari, ki preživijo te izredne razmere, res usojeni. Dodatno pa ti veliko časa lahko vzamejo še najmlajši člani in kar naenkrat začneš bolj ceniti delo vzgojiteljev in učiteljev. Dejstvo je – ni lahko. A prav iz najtežjih situacij, ki jih preživite skupaj, se lahko razvijejo najlepši trenutki. Zato se naučite držati skupaj in premostiti ovire tudi v tem obdobju.

Znašli smo se v situaciji, ko ne moremo odpreti zadnje strani knjige, da bi pogledali, kako dolga je, ali kakšen bo konec. Situaciji, ko lahko največ naredimo tako, da čas preživimo doma. A izkoristimo to obdobje za to, da se več naučimo o samemu sebi in drugih ter si vzemimo pridobljeni čas za stvari, ki jih imamo radi. Zakaj? Ker ko bo vsega tega konec, bomo prišli ven močnejši – skupaj. Do takrat pa #ostanidoma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja