Belize,  Gvatemala,  POPOTNIŠKI UTRINKI

Nepozabna doživetja v Belizeju in Gvatemali

Koliko pravzaprav veš o Belizeju in Gvatemali? Preden sem se odločila za ti dve potovalni destinaciji, sem tudi jaz vedela bore malo. Izbrala sem ju čisto po naključju, potem ko sem preučila prav vsako državo Srednje Amerike – prepričali sta me neka tančica skrivnosti okoli teh dveh držav (poznala nisem skoraj nikogar, ki bi ju obiskal) ter slika »Velike modre luknje« v Belizeju, ki sem jo našla prek Googla. 😉 Tako sem bila dva meseca kasneje že na letalu do moje naslednje dogodivščine.

Katera so bila torej tista doživetja zaradi česar bi vsakemu popotniku priporočila potovanje v ti dve državi? Nadaljuj z branjem ter izvedel boš, kakšne edinstvene izkušnje ponuja vsaka izmed destinacij.

1. Oglej si slavne majevske piramide v Tikalu (Gvatemala)

Čeprav sama nisem ljubiteljica zgodovine in kulturnih spomenikov, so majevske piramide nekaj, kar verjamem, da osupne vsakogar – navdušile so namreč tudi mene. Tikal v Gvatemali je prestolnica majevske civilizacije, ki je bila zgrajena med 6. in 9. stoletjem. Ob prihodu tja te navdušijo številne piramide, ki so visoke tudi do 50 metrov. Čeprav sem sanjala o tem, kako bom splezala na kakšno izmed njih, to ni bilo mogoče – so namreč zaščitene, zato so ob njih zgrajene stopnice, prek katerih se lahko povzpneš na sam vrh ter občuduješ razgled.

Nasvet: Če pa želiš obiskati manj obljudene majevske ruševine, je Yaxhá pravi kraj. Tam boš imel priložnost plezati po pravi piramidi, ena izmed njih pa ponuja tudi odlično točko za opazovanje sončnega zahoda nad jezerom.

Tikal, Gvatemala
Tikal, Gvatemala

2. Odpravi se na izlet z ladjo po jezeru v mestu Flores (Gvatemala)

Flores bi lahko opisala kot mesto pisanih hišk, postavljenih okoli velikega jezera. Čeprav mestni utrip začutiš že s sprehajanjem po ozkih ulicah, je ena izmed aktivnosti, ki bi jo priporočila vsakomur izlet z ladjo. Ta ti omogoča celovit razgled na mesto ter kopanje v jezeru, ki ponuja osvežitev pred vročim gvatemalskim soncem.

Nasvet: Izberi eno izmed ladjic, ki na krovu ponujajo še mešanje odličnih cocktailov.

Flores, Gvatemala

3. Preizkusi snorklanje med koralnim grebenom (Hoi Chan Marine Reserve, Belize)

V vseh teh letih sem preizkusila samo snorklanje na Hrvaškem, ki pa ne seže niti do kolen prečudovitemu podvodnemu svetu Belizeja. Slednji se namreč ponaša z drugim največjim koralnim grebenom na svetu in se uvršča takoj za Avstralijo. Preden ti zaupam, kaj vse smo videli in doživeli,  naj povem, da se je zgodnje jutranje vstajanje več kot izplačalo. Z manjšo ladjo smo odrinili na odprto morje proti znanemu morskemu rezervatu Hoi Chan. Že na prvem postanku nas je takoj ob potopu pričakal zavidljiv razgled na mogočna bitja – morske krave (angl. manatee). Bili smo le dva ali tri metre stran od dveh, ki sta spokojno lebdeli v objemu vode. Čeprav sta bili morski kravi veliko večji od človeka, nismo občutili nikakršnega strahu, enako pa je veljalo tudi za bitji.

Medtem ko smo z ladjo nadaljevali pot, nas je ob drugem potopu pričakal pogled na simpatično želvo, ki se je iz globine morja prebijala na površje, na tretjem postanku pa množica morskih psov – brez skrbi, te so bili človeku nenevarni, v dolžino pa so merili le kakšen meter. Vseskozi pa smo lahko občudovali še številne pisane ribe različnih velikosti, ki so plavale med čudovitim svetom koralnega grebena.

Nasvet: Ker je sonce res močno, si priskrbi zaščitno obleko, ki te bo varovala pred številnimi žarki – v nasprotnem primeru boš naslednje dni bolj podoben pordelemu paradižniku. 😉

Morske krave, Hoi Chan Marine Reserve, Belize

4. Z letalom poleti nad Veliko modro luknjo (Belize)

Poleg snorklanja je verjetno moje najljubše doživetje enourni polet z manjšim letalom nad eno največjih naravnih čudes. Velika modra luknja je namreč druga največja morska luknja na svetu in v globino meri dobrih 100 metrov. Ker pravijo, da jo lahko zares doživiš le na dva načina – tako da poletiš nad njo ali se v njej potapljaš, sem se odločila za prvo možnost. Za drugo se odločijo le najbolj izkušeni potapljači, saj je predhodno potrebno pridobiti certifikat in narediti vsaj 24 potopov.

Že sam polet je izkušnja zase, saj se vkrcaš na eno manjših zračnih plovil, ki sprejme le 6 potnikov, skupaj s pilotom. To pa omogoča, da prav vsak sedi ob oknu in občuduje razgled. Polet se je začel tako, da se je pred nami odprlo morje, otoki in čudovit koralni greben, ki je s ptičje perspektive videti naravnost osupljiv. Kmalu smo dosegli Veliko modro luknjo, ki je zaradi svoje neverjetne globine videti kot temen krog sredi morja. Z letalom smo se ji popolnoma približali ter jo kar nekajkrat obkrožili, da smo se zares lahko naužili njene neverjetne mogočnosti in lepote. Za konec pa naj dodam le še to – v živo je bila še tisočkrat bolj osupljiva, doživetje pa mi bo za vedno ostalo v mojem spominu.

Nasvet: Več kot je ljudi na letalu, cenejše je doživetje. Če potuješ sam, se splača najti skupino ljudi, ki se jim lahko priključiš.

Velika modra luknja, Belize

Torej, če me kdo vpraša, ali se splača obiskati Belize in Gvatemalo? Definitivno. V tem članku je izpostavljenih le nekaj vrhuncev potovanja, ki bi jim lahko dodala še kar nekaj drugih – od obiska čudovitih slapov in 3-dnevnega izleta s kanuji do preizkušanja odlične srednjeameriške kulinarike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja