Plaža na Maldivih
Maldivi,  POPOTNIŠKI UTRINKI

Rajski Maldivi – kaj morate vedeti pred obiskom?

V časih, ko je večina Azije še vedno zaprta za turiste, obstaja ena redkih izjem – Maldivi. Rajsko otočje, ki tudi v času epidemije vztraja, je to obdobje izkoristilo, da se je še bolj približalo številnim popotnikom. Maldivi so odprti in dostopni ne glede na cepilni status, za obisk pa je potreben le negativni PCR test ob vstopu in ob izstopu – ta zadnji je nujen le v primeru obiska lokalnih otokov (za aktualne informacije preverite uradno stran z zahtevami za pridobitev turistične vize).

Pogled iz letala med kroženjem pred pristankom na Maldivih

Ker se številni popotniki spogledujejo s potovanjem na to destinacijo, v spodnjem zapisu delim nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja, ki se porajajo pred obiskom Maldivov. Tudi sama sem se srečala z njimi, preden sem se tja odpravila jeseni 2021 delno sama in delno s potovalno agencijo Shappa. Verjamem, da bodo informacije koristile in prišle v pomoč tudi vam.

1. Bivanje v resortu ali obisk lokalnih otokov?

Predpostavka, da je potovanje na Maldive pregrešno drago, je popolnoma napačna, sploh če se boste odločili za obisk lokalnih otokov, kjer so cene primerljive z našimi. Za nočitev boste odšteli od $50 dalje na noč za sobo, medtem ko se cene obrokov gibajo okoli $10-$15. Tako boste dejansko največ stroškov imeli z letalsko karto do tja, dodatno pa pri načrtovanju budgeta vključite še dnevne izlete – okoli $50 do $100 na izlet.

Gugalnica na lokalni bikini plaži otoka Gulhi

Bivanje na lokalnih otokih pa ima tudi druge določene posebnosti. Maldivi so muslimanska država, zato je treba pri obisku spoštovati lokalno kulturo. Na njih ni mogoče dobiti alkohola, hkrati pa je kopanje mogoče le na plažah namenjenih turistom (angl. bikini beach). Izven teh plaž je treba imeti pokrita ramena in kolena, je pa vse tudi odvisno od otoka – npr. otok Maafushi je kar se tega tiče malce manj konzervativen, zato je dovoljena tudi kakšna obleka ali majica brez rokavov. Je pa vsekakor strogo prepovedano sprehajanje v kopalkah z izjemo plaž namenjenih turistom.

Resort je prava izbira za tiste, ki imate na voljo višji budget in želite na počitnicah spiti tudi kozarček alkohola – da, na resortih je ta dovoljen. Cene nočitev se ponavadi začenjajo pri $200-$300 (na našem potovanju smo od daleč videli tudi tistega, za katerega je treba odšteti $50.000 na noč), v veliko primerih pa se je treba zavedati, da je tam edina možnost prehranjevanja le v njihovi restavraciji, kar predstavlja še dodaten strošek. Tudi iz resorta je sicer mogoče delati različne izlete, vendar boste zanje odšteli vsaj dvakrat več, kot bi na lokalnem otoku.

Fotografija resorta iz hitrega motornega čolna

Tudi v primeru, da greste na lokalne otoke, obstaja možnost obiska določenih resortov za en dan v primeru plačila (od $100 dalje za enodnevni obisk). Treba pa je vedeti, da je Covid-19 zadeve zaostril, zato je možnost obiska resorta z lokalnega otoka mogoča le s predhodnim PCR testom.

2. Kdaj obiskati Maldive?

Če za nasvet vprašamo Google, nam ta pove, da je najboljši čas za obisk med novembrom in aprilom, ko lahko pričakujemo največ sončnih dni in najmanj padavin, pri čemer sta najbolj topla meseca marec in april. A žal lahko v teh mesecih pričakujemo tudi večje število turistov in višje cene.

Resnica je, da je vreme na Maldivih pravzaprav vseskozi precej sončno in toplo, temperature nad 29°C namreč vztrajajo celo leto, medtem ko se tudi temperatura morja redko spusti pod 28°C. Sama sem jih obiskala v zadnjem tednu oktobra, ko smo imeli veliko sreče z vremenom – v 11 dneh je deževalo le eno noč in en dan (še takrat je šlo praktično za ploho ali dve).

Plaža na Maldivih

Pomemben dejavnik ob načrtovanju potovanja je tudi podvodno življenje, ki ga na Maldivih ne smete zamuditi. Če želite videti morskega psa kitovca (angl. whaleshark), je priporočen obisk od februarja do maja ter od septembra do decembra. Za ogled kladvenic (angl. hammerhead shark) pa je idealni čas od decembra do aprila.

3. Kako do izbranega otoka na Maldivih?

Obstajajo 3 možnosti potovanja po Maldivih – dve vključujeta premikanje po vodi in ena po zraku. Za katero izmed njih se boste odločili, je odvisno predvsem od ciljnega otoka, ki ste ga izbrali, in vašega razpoložljivega budgeta. In sicer:

  • Trajekt – najcenejša, vendar tudi najpočasnejša možnost – cene se gibljejo do nekje $5 v eno smer. Trajekti vodijo le do izbranih lokalnih otokov in le na določene dni v tednu. Vožnja ponavadi traja vsaj še enkrat več kot s hitrim motornim čolnom (navadno 3 ure in več do bližnjih lokalnih otokov).
  • Hiter motorni čoln – javni speedboati so hitri in cenovni dostopni, zato bi rekla, da so najboljša izbira v primeru, da si ne izberete od letališča preveč oddaljenega otoka. Vozijo načeloma vsaj enkrat dnevno in vse dni v tednu. Do končne destinacije vas pripeljejo v uri ali dveh za okoli $20 v eno smer (cena je odvisna od razdalje).
  • Hidroplani – včasih je to praktično edina možnost, kako priti do vašega ciljnega otoka, ki vas bo tudi najbolj udarila po denarnici. V primeru, da bivate v resortu, boste za polet s hidroplanom morali dodatno odšteti od nekje $270 do $450 na osebo (povratni let; cene so odvisne od izbranega resorta).

Hitri motorni čoln

Svetujem vam, da se v primeru rezervacije hitrega motornega čolna ali hidroplana obrnete direktno na ponudnika vaše namestitve, ki vam lahko uredi tudi prevoz. Tako se ob prihodu na letališče le zglasite pri pravem pultu, kjer vas bodo že pričakovali in vas peljali do vašega prevoza. Vsaj v mojem primeru je bilo tako, ko so mi pomagali najti moji hitri motorni čoln do otoka, ki je odrinil čez nekaj minut. Po prihodu na otok, me je v pristanišču že čakal predstavnik guesthouse-a, ki je poskrbel za prevoz mene in moje prtljage do nastanitve – tako so bile vse skrbi odveč.

4. Kaj početi na Maldivih?

Čeprav so Maldivi bolje poznani kot idealen kraj za poročno potovanje, ponuja ta država veliko več kot le poležavanje na sanjskih plažah in kopanje v turkizno modrem morju. Vsekakor sta to eni izmed prednosti, a ob vsem tem ne smemo pozabiti, da so Maldivi raj za vse, ki obožujete podvodni svet. Četudi se še nikoli v življenju niste potapljali, lahko že s snorkljanjem vidite kar nekaj prečudovitih morskih bitij.

Številne palme na maldivskih plažah

Ker tudi sama sodim med tiste, ki se nismo potopili več kot štiri, mogoče pet metrov globoko, lahko povem da sem na Maldivih kljub temu imela priložnost videti številne podvodne živali – morske biče (angl. stingray), mante, morske pse sesače (angl. nurse shark), črnoplavute morske pse (angl. black tip) in slavnega morskega psa kitovca (angl. whale shark). Zraven pa ne smemo pozabiti šteti še obilico različnih vrst pisanih rib.

Plavanje z morskimi biči

V primeru, da so Maldivi vaša naslednja destinacija, torej ne pozabite rezervirati izletov s čolnom, kjer boste za nekje $50 do $100 na osebo naredili izlet, ki bo kombinacija snorklanja ter uživanja na otokih in sipinah – cene se razlikujejo od ponudnika in izbranega otoka. V primeru, da boste obiskali lokalni otok Maafushi, vam toplo priporočam rezervacijo lokalne agencije Shadow Palm Maldives, kjer so v izlete vključena še kosila, vrhunske podvodne fotografije in videi ter super vodiči.