Kolumne

Kam je izginil ves čas?

Še vedno se spominjam zdaj že daljne osnovne šole, ko sem domov prišla ob eni uri popoldne in imela pred seboj ves dan. Izkoristila sem ga za domače naloge, branje, igranje, druženje, glasbene šole – za vse mogoče aktivnosti. Zdelo se mi je, da je je bilo časa na pretek. Včasih se mi je celo zazdelo, da mineva prepočasi in takrat se nisem zavedala, kako hitro bo ta občutek minil.

Seveda, tako imenovano odraslo življenje zahteva še kup obveznosti, s katerim se srečaš. Začenši s službo, ki se včasih zavleče, hitrimi izleti v trgovino, ko se srečaš s praznim hladilnikom in rednim pospravljanjem. Ne pozabimo pa tudi na obvezne kave s prijatelji, družinske obiske in občasne športne aktivnosti, če ti zanje ostane kaj prostih trenutkov. Ob tem pa se vprašam, kam je izginil ves čas?

Danes se mi je zgodilo nekaj nenavadnega, pravzaprav smešnega. V zadnjem hipu sem se za kavo dogovarjala s prijateljico, ki žal ni imela časa – seveda, kaj pa sprašujem tik pred zdajci. A presenetila me je z novico, da se lahko vidiva čez en mesec, ker ji zaradi prevelike zasedenosti na drugih področjih, zmanjkuje časa za družbene stike. Resno? Očitno smo se res znašli v času nešteto aktivnosti in stvari, ki jih ne dohajamo. Tega ne more popolnoma rešiti tudi organizacija, saj ne predstavlja ultimativne rešitve. Pri tem še priznam, da sem sama ena tistih ljudi, ki je planer nehala uporabljati po nekaj tednih, saj večino stvari še vedno shranjujem kar v glavi.

Večino dni pridem domov šele zvečer, ko se utrujena in s pomanjkanjem energije vržem na vabljiv kavč ter vstanem le še, da si naredim hitro večerjo. Ko se to zgodi, premlevam dejstvo, ali bi morala biti sposobna koristneje preživeti še ta del? Kaj bo šele potem, ko bodo pomembno noto v življenju začeli igrati otroci? Ali pri nemogočih delavnikih, ki se pričenjajo ob zori in končajo ob poznih večernih urah? Zdi se kot, da smo se znašli v svetu, kjer nas je povozil čas.

Torej vrnimo se h glavnemu vprašanju – kam je izginil ves ta čas? Napolnile so ga obveznosti in aktivnosti, ki smo si jih zadali v življenju. Edini način, da ga pridobimo več je, da naredimo selekcijo ali se čemu odpovemo. V življenju je postalo čedalje bolj pomembno to, kako izkoristimo čas. Sočasno pa obžalujemo vse tiste trenutke, ki minejo, ne da bi počeli nekaj pomenljivega.

Tik-tak dela kazalec na stenski uri. Pesek v peščeni uri urno drvi proti dnu. Čas ne pozna gumba za pavzo, ni ga mogoče ustaviti. Zato je moj nasvet ta – ugotovi, kam je izginil tvoj čas in poskrbi, da ti nikoli več ne uide.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja