Portugalska

4-dnevni vodič po Lizboni

Lizbona ali mesto na sedmih gričih, kot ga tudi imenujejo, je idealno mesto za krajši oddih. Je mesto polno življenja, ki se lahko pohvali z odlično kulinariko, čudovitimi zgradbami, na katerih lahko občudujemo pisane ploščice in njihove vzorce, ter prijetnimi temperaturami skozi celo leto.

Prvič sem obiskala Lizbono sedaj že skoraj davnega leta 2015 za kratke 3 dni, ko sem se ob koncu oktobra lahko čez dan lahko sprehajala tudi v kratkih rokavih po toplem portugalskem soncu. Drugič sem jo obiskala letos, in sicer za 5 dni, ko sem naletela na nekaj več padavin, a kljub temu Lizbona ni razočarala.

Lizbona in njene zgradbe s pisanimi ploščicami

V nadaljevanju opisujem top stvari, ki jih moraš izkusiti med 4-dnevnim obiskom tega čudovitega mesta – nekatera izmed doživetij sem izkusila ob obeh obiskih, saj so me že prvič naravnost navdušile in so kar klicala po vrnitvi.

1. dan: Sprehod po centru Lizbone

Najboljši način, da boš res lahko izkusil mesto je, da ga prehodiš. Pri tem ne škodi malce fizične pripravljenosti, saj ga z razlogom imenujejo mesto na sedmih gričih – med sprehodom se nenehno menjavata hoja v hrib in spuščanje navzdol. Najprej se v center, v predela Chiado in Baixa, kjer lahko poleg številnih trgovin najdeš dvigalo Santa Justa ter slavolok Arco da Rua Augusta, za katerim se razprostre pogled na morje. 

Dvigalo Santa Justa
Arco da Rua Augusta

Zvečer se odpravi v predel Bairro Alto, kjer najdeš številne restavracije in bare – ta predel je poznan tudi kot žurerski del mesta. Pozor: večina restavracij se odpre šele okoli 7. ali 8. ure – Portugalci so namreč, podobno kot Španci, nočne ptice.

2. dan: Vzpon na grad in občudovanje razgledov v Alfami

Dan začni z vzponom na grad São Jorge, da se izogneš kasnejši gneči za vstop. Tam te bodo pričakali prvi dih jemajoči razgledi na Lizbono z vseh strani, pavi, ki se prosto sprehajajo naokoli, prav tako pa se lahko povzpneš tudi na samo obzidje.

Grad São Jorge
Sprehod po obzidju gradu

Z gradu nadaljuj s spuščanjem proti staremu delu mesta, Alfami, kjer lahko najdeš čudovite ozke ulice ter številne druge znane razgledne točke (npr. Miradouro da Graça, Miradouro de Santa Luzia). V tem delu najdeš tudi znano lizbonsko katedralo, mimo katere vozi najbolj znani tramvaj št. 28. Čeprav večina turističnih vodičev opisuje vožnjo z njim kot nepozabno izkušnjo, jo sama ne priporočam – ponavadi je tramvaj namreč nabit s turisti, zato ne boš nič zamudil, če vožnjo izpustiš. Za malico si nujno privošči slasten Pastel de Nata, njihovo tipično sladico, ki jo imajo v vsaki kavarni ali pekarni. 

Ozke ulice v Alfami
Lizbonska katedrala in tramvaj št. 28

3. dan: Obisk palače Pena, občudovanje rta Cabo da Roca in sprehod po Cascaisu

Čeprav te Lizbona hitro očara, si vseeno vzemi čas za kratek izlet izven mesta. Ker ima Lizbona odlične povezave, se odpravi na vlak do Sintre, ki se nahaja približno eno uro stran. Tam zamenjaj vlak za avtobus (št. 434) ter se zapelji do znane palače Pena, ki je mene naravnost očarala s svojo pravljično podobo in čudovitimi pisanimi barvami. Moj nasvet je, da vstopnice kupiš vnaprej na spletu, saj je omejeno število kart za vstop ob določeni uri. V nasprotnem primeru ogledu prištej še čakanje na izbrano uro, ko ti bo končno le dovoljen vstop.

Palača Pena, Sintra

Po ogledu palače Pena, se z istim avtobusom zapelji nazaj do Sintre, nato pa vstopi na drug avtobus do najzahodnejše točke Evrope, rta Cabo da Roca. Po približno enourni vožnji, te tam pričakajo čudoviti razgledi na mogočne skale, ki se dvigujejo iz morja, in slikovita pokrajina. Če bi morala izbrati, je bilo to zagotovo moje najljubše doživetje na Portugalskem.

Cabo da Roca, najzahodnejša točka Evrope

Z avtobusom pot nadalljuj še do manjšega in ljubkega obmorskega mesta Cascais. Sprehodi se po njegovih ulicah ter si oglej manjše plaže in uživaj ob razgledih, preden se vrneš nazaj z Lizbono – ker gre za krožno pot, boš za vrnitev potreboval le eno uro z vlakom.

Obmorsko mesto Cascais

4. dan: Obisk stolpa Torre de Belem in industrijski kompleks Lx Factory

Ali si že slišal za slavni stolp Torre de Belem, ki se mogočno dviga iz morja? Ta se nahaja približno pol ure stran iz centra mesta, do njega pa se najlažje pripelješ s tramvajem št. 15E. Pot od stolpa nadaljuj kar ob morju do zanimivega spomenika Padrão dos Descobrimentos, na katerega se je mogoče tudi povzpeti.

Stolp Torre de Belem
Spomenik Padrão dos Descobrimentos

V tem predelu najdeš tudi znani in čudoviti samostan Jerónimos – sama sem ga sicer videla le od zunaj, saj se je ob obeh mojih obiskih pred njim vila neskončna gneča.

Samostan Jerónimos

Predel Belem slovi tudi po tipičnih portugalskih sladicah Pastel de nata, saj tukaj najdeš originalno slaščičarno Pastéis de Belém, kjer so začeli s peko tega božanskega peciva. Čeprav vedno nekaj ljudi čaka v vrsti za naročilo, je vredno počakati – z razlogom slovijo po najbolj originalnem receptu in so priljubljeni med turisti.

Tipična portugalska sladica Pastel de nata na sredini

Pot nadaljuj še do alternativnega predela mesta, industrijskega kompleksa Lx Faxtory, z umetniškim in kreativnim pridihom, kjer so tovarne tekstila spremenili v restavracije, trgovine s konceptom, knjigarne in studie umetnikov. Od tam se odlično vidi tudi tudi znan most 25 de Abril (most 25. aprila), ki močno spominja na slavni most v San Franciscu.

Knjigarna, Lx Factory
Stojnice v stari hali, Lx Factory

Ko se boš pozno popoldne vračal iz tega predela proti središču mesta, se lahko ustaviš še v notranji tržnici Timeout Market, ki malce spominja na našo “Odprto kuhinjo”, le da je odprta vse dni v tednu, od 10. ure zjutraj, vse do polnoči. Tam najdeš številne ponudnike hrane in pijače ter imaš tako priložnost degustirati številne jedi.

Če ostajaš na Portugalskem še kakšen dodatni dan, najdeš še nekaj prostega časa, ali imaš nesrečo z vremenom, se lahko z avtobusom odpraviš še malenkost bolj severno, kjer najdeš zanimiv muzej ploščic ter drugi največji akvarij v Evropi Oceanário de Lisboa, ki navduši s številnimi vodnimi bitji – od morskih psov, skatov, mant in morskih konjičkov, vse do vider in pingvinov.

Portugalska je zagotovo mesto, kjer ti zagotovo ne bo dolgčas. Vzemi si dovolj časa, da si na eni strani ogledaš najbolj znane točke, na drugi pa privoščiš uživanje na toplem soncu ob odlični hrani in pijači, da si nabereš dovolj energije in moči. Na kasnejše vstajanje in počasen začetek dneva na portugalski način, pa se ni prav težko navaditi.