Mallorca Calo des Moro
Mallorca,  POPOTNIŠKI UTRINKI

Mallorca – razrešujemo dileme

Že pred časom se je na mojem seznamu želja znašla Mallorca, zato sem se odločila, da to poletje zamenjam klasično Hrvaško za sončno Španijo. Otok, kjer se čas upočasni in venomer sije sonce, je postal moj novi dom za teden dni.

Pred odhodom tja sem seveda skrbno izprašala prijatelje, ki so se že potepali po tem otoku, pobrskala za informacijami na spletu in v vodiču ter jih skupaj z lastnimi izkušnjami združila v tem zapisu. Če tudi sam razmišljaš, da bi se na počitnice odpravil na Mallorco, preberi odgovore na najbolj pogosta vprašanja, s katerimi sem se pred potovanjem srečala tudi sama.

Ali moram najeti avto?

Ne. Čeprav se kar velik del popotnikov takoj po pristanku oglasi v eni izmed rent-a-car poslovalnic, najem avtomobila ni pravilo. Odlično alternativo predstavljajo avtobusi, ki povezujejo velik del otoka, zanje pa ne boš odštel prav veliko denarja. Za potovanje z javnim transportom sem se odločila, ker sem si zaželela bolj brezskrbnih počitnic (brez strahu, da bo GPS zatajil ali bom spila kakšno pivo preveč), hkrati pa sem nekaj dni potovala tudi sama, zato so bili avtobusi dobra izbira. Moraš biti pripravljen na to, da boš za pot do nekaterih lokacij potreboval malce več časa kot sicer in je večina povezav skozi Palmo de Mallorco – primerjava s slovenskim javnim prevozom je kar dobra prispodoba – a si boš hvaležen takrat, ko se na zares ozkih cestah ne boš rabil umikati ali ko se boš lahko med vožnjo enostavno izklopil ali si privoščil »power-nap«.

Namig: Na severu Mallorce je cesta do Cap de Formentor, slavnega svetilnika s čudovitim razgledom, celo prepovedana za avtomobilski promet od 10. do 19. ure zvečer, zato boš v tem času do njega lahko prišel le z avtobusom.

Svetilnik in Cap de Formentor

Se moram pripraviti na trume turistov?

Ne smemo zanikati, da je Mallorca slavna turistična destinacija, sploh za Nemce, a še zdaleč ni tako hudo, kot so me strašili nekateri. Čeprav sem se tja odpravila v času glavne sezone, v mesecu juliju, je bilo še vedno mogoče najti kraje, kjer sem se celo ozirala naokoli, kje so vsi turisti. Dober primer je Port de Pollença na severu, kjer so plaže ostajale nekoliko prazne tudi sredi popoldneva, ali Cala Figuera, majhno mestece na jugovzhodu. Gre za skrit majorški biser z ljubkimi hišami, ki se dvigajo tik nad vodo, ter se lahko pohvali z odličnimi restavracijami. Zaključim lahko s trditvijo, da bo trajalo še nekaj časa, preden se bo Mallorca preobrazila v druge Benetke.

Plaža v delu Ca’n Pastilla, Palma

Ali je Mallorca res draga kot žefran?

Medtem ko je javni prevoz ekstremno poceni, so cene hotelov vrtoglave – v poletni sezoni se v večini večjih mest namreč gibljejo nad 100 €/noč za dvoposteljno sobo z vključenim zajtrkom (dva meseca pred odhodom). Za razliko od namestitev je hrana v restavracijah relativno ugodna in primerljiva s slovenskimi cenami. Primer: za večerjo v restavraciji srednjega ranga, ki vključuje glavno jed in pijačo, boš odštel od 15 – 25 €.

Namig: Najboljši večerji sem jedla v kraju Cala Figuera, kjer sem v Restaurante es Port jedla odlične špagete z gamberi in sipo ob spremljavi hišnega vina, drugi večer pa v restavraciji L’Arcada, ki me je postregla z najboljšim brancinom v mojem življenju terdodatnimi olivami in božanskim namazom za predjed na račun hiše.

Božanska večerja v L’Arcada, Cala Figuera

Ali lahko najdem rajske plaže?

Odvisno od tvoje definicije. 😉 Če to vključuje dolge peščene plaže, ki mu delajo družbo palme, kjer lahko z ležalnika občuduješ modro morje, potem da. A ne pozabi zraven prišteti še nekaj turistov in skorajda nič sence. Moje mnenje? Plaže zelo spominjajo na grške, kjer se moraš po razgretem pesku odpraviti do morja in hoditi kar daleč, preden ti voda seže do pasu. Med svojim potovanjem sem naletela na dva tipa plaž – klasične plaže v Ca’n Pastilli blizu Palme, v Port de Pollençi in Port de Sollerju ter tiste druge, ki so me osupnile s svojo turkizno modro vodo in fenomenalnimi razgledi, in sicer je šlo za plaži Calo des Moro in Cala Llombards.

Namig: Če bivaš v mestu Cala Figuera, lahko zjutraj najameš kolo ter se zapelješ kakšnih 10 km stran do teh dveh čarobnih plaž, ki sem ju omenila.

Moja najljubša plaža, Calo des Moro

Bom našel kaj zase, če nočem poležavati na plažah?

Definitivno. Čeprav se večina življenja odvija ob morju in je notranjost otoka bolj pusta, sta dve stvari, ki ju ne smeš izpustiti. Prva je sprehod po starem mestne jedru Palme, ki postreže s svojo slavno katedralo ter ozkimi uličicami s čudovitimi balkoni in ljubkimi kavarnami. Mesto, ki pa me je verjetno najbolj očaralo, je pravljična Valldemossa na zahodu, kjer se lahko izgubiš med številnimi kamnitimi ulicami, ki se mešajo z bujnim zelenjem.

Romantična Valldemossa

Namig: Dve ljubki kavarni, ki ju moraš obiskati v Palmi sta zagotovo Capuccino in  M House Hotel, čudovit ambient pa ponuja tudi S’Olivera Bar de Tapas (hrane žal nisem imela priložnosti poskusiti).


Mallorco definitivno priporočam tudi tebi, saj je idealna destinacija za kratek oddih. Otok je dokaj majhen, tako da lahko v kratkem času vidiš kar največ. Če se tja odpravljaš za dlje časa, pa ga lahko združiš še z obiskom Ibize in Menorke, kamor z otoka vozi tudi trajekt.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja