Dubaj
Dubaj

Potovanje v Dubaj od A do Ž

Dubaj je v zadnjih letih postal ena izmed bolj priljubljenih destinacij za dopust, kamor se odpravljajo Slovenci. K temu je zagotovo pripomogel tudi Expo 2020, ki ga je gostilo to navdihujoče mesto, in so ga obiskale množice turistov iz vsega sveta, tudi z naše države. Vsekakor pa tudi po njegovem zaključku v letu 2022 Dubaj ostaja mesto, ki navdušuje. Preberi si odgovore na nekatera najpogostejša vprašanja, ki te bodo pripravili na potovanje.

Kako leteti v Dubaj?

Dubaj je odlično povezan z našo malo državo, saj letalski prevoznik Flydubai večkrat tedensko ponuja direktno povezavo med Ljubljano in Dubajem – tako ste lahko v slabih 6 urah že v najbolj gosto naseljenem mestu Združenih Arabskih Emiratov. Odlična letalska povezava z našo prestolnico je zagotovo tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj sem se odločila za obisk.

letalo-flydubai

Koliko časa potrebujem za ogled Dubaja?

V Dubaju lahko preživiš 2 dni, ali cel teden – odvisno od tvojih želja. Sama sem tam preživela 4 polne dni, kar je bilo popolnoma dovolj časa – v tem obdobju sem namreč obiskala vse glavne znamenitosti, se odpravila na izlet v puščavo ter imela čas za poležavanje na plažah.

Svetujem ti, da si svoje oglede na potovanju razdeliš glede na dele mesta, saj boš na ta način optimiziral svoj čas in uspel videti kar največ – prevažanje iz enega konca mesta do drugega ti bo namreč vzelo kar nekaj časa.

dubaj-plaža

Kdaj se odpraviti v Dubaj?

Dubaj je odličen, da mrzlo zimo zamenjamo za poletje, saj ima visoke temperature skozi celo leto in te le redko padejo pod 20 °C. Sama sem se odpravila v Dubaj v času prvomajskih počitnic, ko so se temperature gibale od 25 °C zjutraj pa vse do malce bolj vročih 38 °C. Brez skrbi, gre za bolj suho vročino, zato je vseeno bolj znosno, kot v državah z res visoko vlago.

V primeru, da se boš tja odpravil v času naše zime, lahko pričakuješ temperature do 30 °C, medtem ko se je Dubaja v času našega poletja bolje izogibati, saj se temperature čez dan dvignejo tudi krepko nad 40 °C – takrat se prebivalci zaradi neznosne vročine redkeje odpravijo ven čez dan.

Kje spati v Dubaju?

Dubaj je razdeljen na različne predele. Po domače oz. glede na Lonely Planet vodič so to: Deira, Bur Dubai, Jumeirah, Downtown Dubai, Burj Al Arab & Madinat Jumeriah, Dubai Marina & Palm Jumeriah. Prvi, Deira, je stari del mesta, ki se nahaja blizu letališča in je tudi najugodnejši, kar se tiče namestitev. V primeru, da si želiš biti bližje znamenitosti, izberi dražji Downtown Dubai, cenovno ugodnejši pa je predel Dubai Marina.

mesto-dubaj

Sama toplo priporočam hotelsko verigo Millenium – v času svojega bivanja sem spala v hotelih Millenium Place Barsha Heights ter Millenium Airport Hotel, ki sta bila oba odlična. Cena se giblje okoli 100 € za sobo na noč z vključenim zajtrkom ob pravočasni rezervaciji.

Pomembno je tudi, da iščete hotel v bližini železniških postaj, saj boste tako lažje koristili javni prevoz po mestu.

Kako biti oblečen v Dubaju in kakšna pravila veljajo?

Dubaj je muslimanska država, kar načeloma pomeni, da se tamkajšnje prebivalke zakrivajo. Pred obiskom me je skrbelo, kakšna pravila veljajo za turiste, saj sem na spletu prebrala, da je dobro imeti pokrita kolena in ramena ter ne smeš kazati prevelik del kože. Realnost se je izkazala za popolnoma drugačno – način oblačenja je enak kot v Evropi, zato ne bi rekla, da zanje veljajo stroga pravila. Majice brez rokavov, kratke hlače, kratka krila – na koncu sem v Dubaju videla prav vse, vsaj v bolj turističnih delih mesta.

V primeru, da imaš namen obiskati kakšno izmed mošej, pa bodi vseeno pozoren, da se primerno oblečeš in zakriješ. Za razliko od verskih objektov na plažah ne veljajo stroga pravila – tam lahko normalno nosiš kopalke, tudi same plaže niso ločene za turiste (kot na primer v nekaterih drugih državah, npr. Maldivih, kjer so plaže za turiste ločene).

oblačenje Dubaj

Moj nasvet za oblačenje je, da kljub bolj milim pravilom za turiste, vseeno spoštuj njihovo kulturo in pravila do določene mere (izogibaj se res prekratkim ali preveč odprtim oblekam). Prav tako je dobro vedeti, da v Dubaju na železniških postajah, večjih nakupovalnih centrih in drugih notranjih prostorih radi pretiravajo s klimo, zato malce daljši rokavi na koncu niso odveč.

Kar se tiče ostalih pravil, je prepovedano tudi javno izkazovanje ljubezni v javnosti, kot so poljubljanje, objemanje, držanje za roke in podobno – v takšnih primerih te lahko celo kaznujejo (na spletu so zavedeni primeri parov, ki so zaradi takšnega vedenja pristali celo v zaporu).

Kako se premikati po Dubaju?

Razdalje na zemljevidu so lahko na prvi pogled zavajujoče in šele, ko vklopimo navigacijo, vidimo, koliko časa dejansko potrebujemo od ene znamenitosti, do druge. Potrebno je vedeti, da je Dubaj ogromno mesto s precej visokimi temperaturami, zato smo se tudi tisti, ki ponavadi vse prehodimo, tokrat odločili drugače.

Najenostavnejši in varen način za premikanje po mestu so zagotovo javni taksiji. Te so cenovno regulirani in pod nadzorom države, zato predstavljajo ugoden način transporta – rekla bi, da so veliko ugodnejši kot pri nas. Prepoznaš jih po njihovi barvi – spodnji del je krem barve, zgornji pa različnih barv (nekateri so rdeči, spet drugi modri ali zeleni) in oznaki RTA. Imajo tudi druge oblike taksijev, in sicer lokalni Careem in Uber, ki ju je mogoče naročiti prek aplikacije ali Google Zemljevidov, vendar so dražji. Javni taksiji so na voljo povsod – čakali te bodo na letališču in pred večjimi nakupovalnimi centri, zato je odveč skrb, da jih ne bi našel. Začetna tarifa je 25 AED (okoli 6 €) v primeru, da vstopiš v taksi na letališču, drugače pa znaša okoli 5 AED (malo več kot 1 €).

Druga možnosti, ki sem se je posluževala, je njihov javni prevoz, ki je precej ugoden, urejen in pogost ter povezuje večji del Dubaja. So pa do nekaterih delov mesta povezave daljše, zato lahko vzame tudi več časa, da prideš do želenega kraja – takrat je taksi alternativna izbira. V primeru, da boš v izbranem dnevu v večji meri koristil javni prevoz, svetujem nakup dnevne karte, ki omogoča neomejen prevoz za izbran dan.

Kakšna in kako draga je hrana in pijača v Dubaju?

V Dubaju najdeš res raznovrstno hrano – ne bi rekla, da imajo pretirano veliko lokalnih specialitet, ki bi bile tipične za to mesto. V času svojega potovanja sem jedla indijsko, mehiško, italijansko in tajsko hrano, tako da se najde nekaj za vsak okus.

Kljub temu, da je Dubaj na splošno drag, je mogoče jesti tudi precej ugodno, sploh v nakupovalnih centrih – tam lahko dobiš kosilo že od 7-8 € dalje, medtem ko se v restavracijah cene začnejo pri nekje 15 €. Tudi kava je malce dražja – capuccino ali kava z mlekom stane okoli 6 €. 

Čeprav je Dubaj muslimanski, je v njem dokaj enostavno dobiti alkohol – ponujajo ga namreč v večini restavracij, a je precej drag. Za pivo boš odštel od 40 AED (10 €) dalje, ostale alkoholne pijače pa so skladno s tem še veliko dražje.

Kaj moraš vedeti pred obiskom?

Glede na vaš načrt aktivnosti ter obiska znamenitosti ali restavracij, vsaj mesec vnaprej preverite, kakšne so čakalne vrste in koliko časa vnaprej je potrebno narediti rezervacijo. Prav hitro se namreč zgodi, da bodo določeni termini ali dnevi popolnoma razprodani.

To se je meni zgodilo pri Muzeju prihodnosti (Museum of the future), ki so ga odprli lansko leto 22. 2. 2022, in je zato precej popularen. Rezervacijo je priporočljivo narediti vsaj dva tedna vnaprej – sama sem namreč en teden vnaprej na žalost naletela na popolnoma razprodane dneve v času mojega obiska.

Druga stvar je, da je Dubaj mesto, kjer je mogoče s karticami plačevati praktično vse (od javnih prevozov in znamenitosti, do restavracij), zato ni potrebe po gotovini. Edina izjema je obisk starega mesta Deira, kjer lahko na bazarjih z gotovino dobiš boljšo ceno, a v resnici tudi tam sprejemajo druge valute kot so dolarji in evri.

Ali je Dubaj vreden obiska?

Zagotovo! Čeprav nisem imela visokih pričakovanj pred obiskom, me je mesto navdušilo s svojo izjemno in spektakularno arhitekturo, urejenostjo in varnostjo. Zagotovo je mesto, ki ponuja nekaj za vsak okus – lahko občuduješ razglede z vrtoglavih zgradb, se pelješ z džipi po puščavi ali se razvajaš v katerem izmed resortov – ravno zato te ne bo razočaral.

puscava