Mehika Rio Lagartos
Mehika,  POPOTNIŠKI UTRINKI

5 razlogov, zakaj moraš obiskati Yucatan v Mehiki

Mehika je ena izmed držav, ki je bila na mojem potovalnem seznamu že nekaj let. Kdo ne bi hotel obiskati slavnih majevskih ruševin, se razvajati na številnih plažah in uživati okusne mehiške tortilje in margarite?

To pa ni vse, kar ponuja Mehika. Ko sem končno imela priložnost obiskati slavni Yucatan oz. Yucatanški polotok ob koncu aprila 2022 in tako ujela še zadnje izdihljaje mehiške »glavne sezone«, me je ta država presenetila v številnih pogledih. V nadaljevanju predstavljam nekaj razlogov, zakaj jo moraš uvrstiti na svoj seznam želja.

1. Majevske ruševine Chichen Itza

Ali veš, da se v Mehiki nahaja eno izmed sedmih čudes sveta, Chitzen Itza? Kljub temu, da gre za eno glavnih znamenitosti, zaradi česar se težje izogneš množici turistov, je ni vredno izpustiti – pogled na glavno piramido je namreč resnično spektakularen in dih jemajoč.

Chichen Itza, Mehika

Chichen Itza je dokaj enostavno dosegljiva, saj se nahaja 2,5 ure stran od mesta Cancun na Yucatanu, kjer večina popotnikov tudi pristane, ali slabo uro stran od čudovitega mesta Valladolid. Svetujem, da se na ogled ruševin odpraviš v zgodnjih jutranjih urah, ko je manj turistov, hkrati pa so temperature še malce bolj znosne. V vsakem primeru pa si s seboj prinesi dovolj vode. Iz lastne izkušnje lahko povem, da je sprehajanje sredi dneva, ko je sonce najmočnejše, in iskanje idealnega kadra za fotografijo brez številnih turistov, lahko drugače kar izziv.

2. Podzemne jame »cenote«

Za cenote sem prvič slišala v povezavi z Mehiko, saj so ena izmed njihovih glavnih naravnih znamenitosti, ki jih najpogosteje najdemo prav v tej državi. Gre za t.i. podzemne jame, kjer se je del stropa porušil, in so navadno delno ali v celoti zalite z vodo.

Cenota Samula

Mehika se lahko pohvali z več kot 6000 cenotami, od katerih so nekatere bolj znane kot druge. Posebno doživetje je v teh cenotah plavati (sploh za ohladitev po hoji na mehiškem soncu), medtem ko lahko v nekaterih izmed njih celo snorklaš ali se potapljaš. Mi smo preizkusili le snorklanje, in sicer v cenoti Dos Ojos, kar je bil naravnost nor podvig – opremljen z masko, dihalko in svetilko se odpraviš na približno uro dolgo pot po vodi, med katero lahko občuduješ številne podvodne strukture in se prebijaš skozi širše in ožje jamske prehode.

Od ostalih so me navdušile še cenote Samula in Xkenken (Dzintup), ki se nahajata le nekaj metrov stran ena od druge, ter cenota Suytun, ki je ena najbolj znanih, saj ima speljano stezo nad vodo.

Cenota Suytun

3. Roza jezero v narodnem parku Rio Lagartos

Če želiš na lastne oči videti, kako izgleda »roza voda«, moraš obiskati Las Coloradas v narodnem parku Rio Lagartos. Kako je dobilo svojo rožnato barvo? Razlog tiči v morskih rakcih, ki živijo v tej slani vodi, in se prehranjujejo z rdeče obarvanimi algami in planktonom ter absorbirajo njihov pigment.

Roza jezero Rio Lagartos

Najboljši čas za obisk je okoli poldneva na sončen dan, ko je sonce najvišje, in pridejo barve najbolj do izraza.

4. Čudovita mehiška laguna Kaan Luum in jezero Bacalar

Najlepšo vodo v Mehiki nisem videla na njihovih plažah, ampak v njihovih jezerih in lagunah. Zakaj? Mehika ima v zadnjih letih precejšnje težave z morsko travo, ki povzroča preglavice lokalnim prebivalcem, saj jo morajo dnevno čistiti in odganja turiste. Takšnih problemov pri lagunah in jezerih ni, zato so odlična alternativa obisku plaž.

Ena izmed takšnih čudovitih lagun je Kaan Luum, ki se nahaja praktično le nekaj minut stran od mesta Tulum. Tam se lahko namakaš v topli vodi, se guncaš na vodnih gugalnicah ali občuduješ razgled z vrha.

Laguna Kaan Luum

Super kraj za celodnevno kopanje in relaksacijo ter uživanje ob dobri hrani in pijači je jezero Bacalar, ki še ni preveč turistično in počasi postaja nova priljubljena točka številnih popotnikov.

Bacalar-Mehika
Jezero Bacalar

5. Azulik Sfer Ik v Tulumu

Eden izmed krajev, ki me je noro navdušil, je azulik Sfer Ik v Tulumu, ki ga lahko enostavno obiščeš kar na poti do plaže, za vstopnino pa boš odštel 10 USD. Gre pravzaprav za muzej umetnosti, ki ga je oblikoval Jorge Eduardo Neira Sterkel poznan kot ‘Roth’. Svoje ime je dobil zaradi ukrivljenih struktur – v njem ni pravih kotov ali ravnih sten in linij. Beseda »Ik« iz njegovega imena je majevsko ime za veter in je povezano s sanjači, domišljijo in ustvarjalnostjo.

Azulik Sfer Ik
Azulik Sfer Ik (muzej)

Že takoj ob vstopu, kjer si moraš obvezno sezuti čevlje, te pričakajo nenavadne in osupljive oblike lesenega prostora z okroglimi okni in drevesom na sredini. Kljub temu, da gre za manjši muzej, te ta tako močno potegne vase, da bi v njem lahko preživel ure – v njem bi lahko užival ob branju knjige (kar so nekateri obiskovalci tudi počeli) ali mediteral. Ima namreč nek poseben občutek mirnosti in čarobnosti, zato se je definitivno povzpel na mojo lestvico top doživetij.