Avstralija,  POPOTNIŠKI UTRINKI

5 stvari, zakaj obiskati Queensland

Letos sem na svoj popotniški seznam uvrstila deželo »down under«, slavno Avstralijo – natančneje zvezno državo Queensland. Zakaj? Razlogov za to je bilo več – v prvi vrsti sem želela zamenjati zimo za poletje na destinaciji, ki se lahko pohvali z lepimi plažami in koralnim grebenom, dejstvo, da imajo še koale in kenguruje, pa je bil le še bonus. Tako sem po nekajtedenskem izbiranju končno le kupila letalske karte ter začela odštevati mesece do takrat, ko se bom le en dan po svojem rojstnem dnevu vkrcala na letalo in preživela več kot 21 ur v zraku.

Ker je moja avstralska pustolovščina štela celih 18 dni (kar je dovolj le za ogled majhnega dela te dežele), se bom v tem zapisu osredotočila predvsem na 5 stvari, ki so me navdušile v provinci Queensland, severovzhodnem delu Avstralije. Slednjo sem večino časa raziskovala v skupini mednarodnih popotnikov s celega sveta, nekaj dni pa sem si vzela tudi za samostojno raziskovanje.

1. Brisbane

Moje izhodišče na avstralskem zemljevidu je bil sončni Brisbane, glavno mesto zvezne države Queensland in hkrati tretje največje mesto v Avstraliji. Ta me je navdušil že prvi dan, takoj po prihodu, ko sem spanje v hotelski sobi po večurnem letu raje zamenjala za ogled mesta. Opomba: slednje se je izkazalo za odlično odločitev, saj sem z lahkoto premagala jet-leg. Lahko rečem, da je Brisbane mesto, kjer se vrtoglavi nebotičniki prepletajo z zelenimi oazami. Že ob prvem sprehodu skozi mesto sem opazila na desetine butičnih kavarn, ki so me navdušile s prvovrstnim interierjem, zato je nemogoče izbrati najljubšo. Mestno vzdušje z visokimi stavbami pa razbijejo zeleni parki, kjer se lahko nastavljaš soncu, tuneli iz cvetja ter mestne lagune na predelu South Bank. To je bil zagotovo moj najljubši kraj v Brisbanu, saj se na teh mestnih plažah lahko brezplačno sončiš in kopaš, hkrati pa ponuja izvrsten razgled na mesto. Le nekaj metrov stran pa najdeš še kup barov in restavracij, kjer se lahko okrepčaš.

Nasvet: Če imaš v Brisbanu omejen čas, se odpravi direktno v South Bank, ki je le krajši sprehod od centra mesta.

Streets Beach, South Bank, Brisbane, Queensland

2. Fraser Island

Naj začnem kar z informacijo, da gre za največji peščeni otok na svetu, ki meri skoraj 2000 m2 (kar predstavlja skoraj 1/10 Slovenije). Najboljši način, da se po njem premikaš, je vozilo na 4-kolesni pogon, s katerim drviš na meji med peskom in morjem ter se zadnji hip umikaš valovom – kar adrenalinsko.

Neskončne plaže pa niso vse, kar najdeš tam. Na otoku se nahajajo tudi ostanki ladijskih razbitin, kristalno čisto jezero McKenzie (v katerem je kopanje obvezno) in tropski deževni gozd, kjer so nas opozorili, da lahko srečamo tudi pitona. Tega na mojo žalost nismo videli, smo pa si imeli priložnost od daleč ogledati morsko kačo, eno najstrupenejših na svetu, ter divje pse, dingote, ki so tipični prebivalci otoka. Slednjim se je dobro izogibati, zato je priporočljivo, da se gibaš v večjih skupinah in imaš hrano le v varovanih delih otoka ali na varnem v vozilu. Če povzamem – Fraser Island ponuja čudovito dogodivščino, čeprav sem bila kar vesela, ko sem po dveh dneh nemirne vožnje, končno spet stala na trdnih tleh.

Nasvet: Nastavi si budilko in prisilno vstani ob 5. uri zjutraj za ogled sončnega vzhoda – ne bo ti žal.

Ladijske razbitine, Fraser Island, Queensland

3. Whitsunday Islands

Napočil je čas za pomorsko pustolovščino, ki se je začela z vkrcanjem na 25-metersko jadrnico, ki je postala naš dom za naslednje 3 dni. Ker je bila to moja prva jadralska izkušnja, sem bila na eni strani polna pričakovanj, po drugi pa razmišljala, kako bo spati z 20 ljudmi v eni sobi pod palubo.

Kmalu sem spoznala, da je jadranje in občutek, ko si z vseh strani obdan z morjem, ko čutiš veter v laseh in te greje toplo sonce na nebu, neverjeten občutek. Prav nič pa se ni moglo kosati z meni osebno najlepšim doživetjem, obiskom plaže Whitehaven. Ta velja za drugo najlepšo na vsem svetu in se ponaša z 98 % čistim belim peskom, ki se na soncu nikoli ne segreje. In naj ti povem, plaža je bila tudi v resnici pravljična. Mamljivo je bilo tudi morje, a pozor: ker sem se na ta del odpravila v t.i. »stinger season« ali obdobju smrtonosnih meduz (med oktobrom in majem), se je obvezno kopati v t.i. »stinger suit«, ki te varuje pred strupenimi vodnimi bitji, še posebej meduze morske ose (angl. box jellyfish). Brez skrbi, kopanje je vseeno v velik užitek, čeprav je bila temperatura vode v mesecu februarju kar 29 stopinj.

Okoli poldneva, ko se je naredila oseka, pa smo lahko občudovali, kako so iz morja začele kukati čudovite peščene poti. Takrat smo se tudi odpravili na razgledno točko otoka Hill Inlet, kjer nas je pričakal čudovit razgled na morsko gladino, na kateri so se naredili pravljični peščeni vzorci. Definitivno razgled, ki ga ne bom nikoli pozabila.

Nasvet: Na plažo Whitehaven se odpravi dovolj zgodaj zjutraj, da se boš vsaj za kratek čas izognil velikim množicam, ki tja prispejo nekaj ur kasneje.

Hill Inlet Lookout, Whitsunday Island, Queensland

4. Airlie Beach

Po 3-dnevni jadralski pustolovščini smo se ponovno zasidrali na Airlie Beach, ljubkem obmorskem mestu v Queenslandu. Ta ponuja butične trgovine, odlične kavarne za zajtrk, nočne klube, laguno za kopanje in brezplačne BBQ površine. Slednje lahko najdeš po celi Avstraliji – vse kar moraš storiti je, da prineseš svojo hrano, jo spečeš in »vuala« – imaš pravi pravcati piknik. Po sproščanju ob laguni smo si ga privoščili tudi mi – bilo je odlično! Airlie Beach je odličen kraj, kjer lahko preživiš nekaj sproščujočih dni. Ponuja namreč veliko možnosti za različne aktivnosti, kot so jadranje, adrenalinski skok s padalom, obisk bližnjih otokov in drugih.

Nasvet: Namesto večerje v restavraciji si privošči piknik na prostem ob mestni laguni.

5. Cairns

Ker ta del Avstralije slovi tudi po največjem koralnem grebenu na svetu, smo na našem seznamu obvezno imeli tudi snorklanje. Z večjo ladjo smo se odpravili proti samemu središču in dvema lokacijama, kjer smo opravili dva potopa. Ko se znajdeš iz oči v oči z barvitimi koralami in na desetinami pisanih rib, je občutek res spektakularen. Toliko različnih bitij le nekaj vodnih zamahov stran. Pri drugem potopu sem imela tudi veliko srečo, da sem poleg rib videla še malce večjo podvodno žival – morskega psa! Plaval je pod mano (a z dovolj velike varnostne razdalje), v dolžino pa meril kakšna slaba dva metra. Brez skrbi, ta človeku ni bil nevaren, zato sem v navdušenju celo plavala za njim, dokler ni izginil iz mojega vidnega obzorja.

Nasvet: Če želiš videti čim več vodnih živali, se na skorkljanje odpravi večkrat. Meni je bilo žal, da na svoj seznam nisem dodala še morskega skata in želve (ter še kakšnega morskega psa).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja